Oude verloskunde voor de toekomst

daar alleen kan liefde wonen

Zo veilig  als het leven thuis verder tikt,  zo tikt het nergens.

Wat zou er veranderen in de verloskunde in de post-corona tijdperk:

Er zullen nog altijd  lachende ogen zijn,  boven strak aangespannen maskers, maar aanrakingen gebeuren alleen nog met handschoenen na een ‘is het oké als ik …dit of dat doe? ‘

Handen wassen, op je handen zitten, handen af. Een mantra uit vervlogen tijden, en nu weer sterk naar boven gekomen… Handen zijn er in het coronatijdperk, om te wuiven, om te plooien of te klappen, in diepe dankbaarheid, óf om zeer intensieve opvolging te doen in een soort van ingepakte duikbotenvoorziening.

De ouders zitten alleen en veilig in hun buikboot. In hun incubator. In een cocon. In een bubbel. Ouders met een minimensje moeten het allemaal zelf uitzoeken met slechts hun internetlijn naar buiten, naar de vroedvrouw en naar hun familie. Geen angst, maar diepe gevoelens van motivatie en zelfoverwinning primeren, omdat iedereen die hen liefheeft, de afstand respecteert. En contact is er enkel via de telefoon, of via internet, maar zonder het kind aan te raken, zonder met grote poten door hun nest te lopen.

Zelfs op de kraamafdeling zal de vroedvrouw pas een kamer binnengaan als de moeder een videocall doet naar de vroedvrouw op de gang. Géén zot in en uit stormlopen meer op kraamafdelingen. Verzorging moeder en kind in 1 integrale ochtend en avondzorg. Met plateaus vol eten die de partners  zelf moet afhalen op de gang, en terugbrengen.

Géén enkele vreemde mens draagt nog een pasgeboren baby, except mum and dad. Het microbioom van de baby blijft onaangeroerd.

Het corona-tijdperk filtert alle ballast uit de verloskunde. De natuur overheerst. Bij arbeid wordt één vroedvrouw gekoppeld met  continu one-to-one midwifery. De vroedvrouw mag niet meer buitengaan, niets anders doen dan de arbeid begeleiden tot expulsie van het kind. Om te besparen op materiaal zal er zo weinig mogelijk volk nog aanwezig zijn bij de bevalling.

Welingelichte zwangeren bevallen thuis, of komen zo laat mogelijk binnen – in arbeid.

Er gebeuren zo weinig  mogelijk interventies want de opname-duur in het ziekenhuis zal zo kort mogelijk moeten zijn. ‘Veroorzaak geen complicaties’ wordt het nieuwe credo. Dit bereik je door de vrouwen prenataal voor te bereiden zoals het absoluut hoort: tenminste één uur durende, ontspannen consultaties met een plan, uitleg, advies, geruststelling, vertrouwen gevend. Om de vrouwen sterk te maken, te versterken, te bekrachtigen, wel in te lichten.

Het werk van de vroedvrouwen zal zich daarom nog meer gaan richten op de prenatale voorbereiding zodat elke vrouw de regie van eigen bevalling en kraamtijd in handen zal nemen. En voor zichzelf de juiste beslissingen zal nemen. Beslissingen genomen uit kennis en zelfontwikkeling.

In het nu ontstane droomscenario zullen de arbeiden en bevallingen gemanaged worden door de vroedvrouwen, waarbij een obstetrician meevolgt op de achtergrond. Enkel wanneer fysiologie omslaat in pathologie wordt overgegaan naar medische opvolging. Deze obstetrician is vrij van andere opdrachten, dus géén raadplegingen, géén operaties, géén dringende ingrepen. Gerust, rustig, liever relaxen in zijn serre, of op een ferme naaicursus. Het idee is : géén vermenging van virus en non-virus in de verschillende deelgebieden van vrouwengeneeskunde.

Er gebeuren géén gekke groene inducties meer, tenzij op medische gronden met bewijs van gestoordheid van alles wat normaal zou moeten zijn. Inducties zijn een grote no-go geworden en vrouwen begrijpen het beter dankzij de uitgebreide gesprekken met hun vroedvrouw.

Als je zou veronderstellen dat de vroedvrouw 1,5 meter  afstand moet houden en dat corona mogelijks via de onderkant van vrouwen kan binnendringen in haar lijf zoals andere virussen dat kunnen bijv. Herpes, dan mag je niet meer knippen, géén sondes inbrengen, géén vaginale onderzoeken, géén vliezen breken, géén elektrodes aanbrengen. Corona brengt waarschijnlijk de hands-off-piste terug in de wereld.

Als er minder inducties gebeuren, zijn er minder epidurales, en minder keizersneden. Als je zou veronderstellen dat de sectiozaal vol potentiële microben zit, zoals staphylokokken, enterokokken, MRSA, talk uit handschoenen, moeten zoveel mogelijk vrouwen voorkomen om daar te bevallen en niet uit angst voor een vaginale bevalling meteen opteren voor een keizersnede. We weten, uit ondervinding,  hoe snel handschoenen kunnen scheuren en kruisbesmettingen ontstaan.

Clean-air-cuts, en zo weinig mogelijk mensen die in en uit de OK-zaal mogen lopen maken dat papa’s niet meer zullen binnen mogen, ook géén pediaters die op en af lopen. De kosten in de operatiezaal zullen gigantisch worden: patiënten zullen enkel in dure afdeklakens binnen mogen, en whole-body-wash procedures zullen zeker  een slowing down veroorzaken van de patiëntenturn-over in de operatiezalen. Chloorhexidine-di- gluconaatoplossing klinkt alsof ik er iets van ken, maar weer Chloor/ Javel zijn niet meer zo vreemd in Chlooronatijd.

Waarschijnlijk is het tijdperk aangebroken van verandering. Het tijdperk van de millennium-corona- generatie.  Zijt maar zeker dat influencers op internet zullen ‘opstaan’ om ploetermoeders te tonen wat ze allemaal kunnen, willen, doen. Hopelijk zijn die influencers professionele vroedvrouwen met één overtuiging: mensen correct informeren, zonder reclame, maar correct.

Waarschijnlijk zullen ziekenhuisbevallingen de gewoonte blijven, en het verblijf zal zeer kortdurend zijn. Poliklinisch. De thuiszorg heeft zich hierop al jaren voorbereid.

Snel zal de vroedvrouw binnenkomen, en zien of alles oké gaat thuis. De kraamverzorgster zal  het gezin op de rails houden, de familie mag niet zo maar binnenkomen. Pasgeborenen mogen pas na 40*dagen geknuffeld worden door vreemden.  Baby’s van 40 dagen zijn zo ‘gehecht’  als 100 zuignapjes van een inktvis aan de duikboot. Baby’s van 40 dagen hebben hun ogen al groot open, kunnen lachen en hun nekje uitstrekken. Ze kunnen al aangeven wat ze niet fijn vinden en liggen het liefst te protteren tegen hun mama of papa. Géén vreemde vingers rond hun lijfje tot dan toe, noch gekke luchtjes. Ook al zijn de ouders onervaren zij hebben wel veel liefde en geduld voor hun klein mensenkindje. En het lukt geweldig zonder de vervelende opmerkingen van alle specialist-bezoekers. Specialisten in voeding, rust, verwennen, wiegen, mode, …

En de vroedvrouw hoovert mee met het jonge gezin, als een app op de achtergrond.

Het niet storen gedurende de eerste periode, brengt alle basics oudergevoelens  naar boven. Geen vernislaagje, enkele pure koala-knuffeltijd. Corona-clear. Mee-hooveren is niet dominant aanwezig zijn.

Bij trampolinespringen is het terugveren en in de lucht zijn ook het leukst, maar je kan maar vliegen dankzij een goede vroedvrouw-trampoline.

Dankzij de bezoekvrije moederhuizen zien we, en weten we het volgende:

 • Het ouderschap verloopt natuurlijker
 • De borstvoedingen gaan beter
 • De baby’s komen sneller bij in gewicht,
 • Zelfs de arbeiden verlopen beter
 • Één ritme: het babyritme
 • Minder geprikkelde baby’s
 • Ouders vertrouwen meer op hun eigen lichaam, op de reinheid van hun eigen huis. (Ik ben nog blij dat Maggy niet commandeerde: blijf in uw hol).
 • Rustige gangen, géén overladen kamers van bezoek, bloemen en cadeaus, maar ouders die ongeremd zijn voor de liefde die ze voelen, zonder keurslijf van ‘dit hoort zo’, of ‘stel dat ze ons kunnen zouden zien klungelen’, en zich niet hoeven te voegen in de opmerkingen van schoonmoeders, en alles-wetende ervaringsdeskundigen.
 • Eens thuis: Minder twijfel aan zichzelf. Ze moeten zo gezond mogelijk blijven in hun eigen cocoon: géén ziekteverwekker binnenbrengen, maar ook niet met kunstvoeding tussen komen. Goede hygiëne om géén spruw, veel bloot, veel naar buiten. Veel wandelen met de draagdoek, veel meer natuurlijkheid
 • De smartphone en videocalls met hulpverleners – communiceren en zuiver naar de essentie gaan, verlopen open
 • Minder pre-eclampsie of prematuriteit: alles is in slow down.

De corona-crisis in de gezondheidszorg filtert de overbehandeling van gezonde zwangerschappen er uit.

Vanaf nu zal de verloskunde normaliseren en zal het niet meer te verdedigen zijn dat zwangeren en jonge gezinnen blootgesteld zouden kunnen worden aan de geringste kans op  besmetting.

Neske de Wijzervrouw

*40 dagen: zelf verzonnen, kan ook later natuurlijk…