Geplaatst in Geen categorie

Vranke studente?

‘En wat is het werk van de vroedvrouw bij een natuurlijke geboorte ?’ vroeg een studente vroedvrouw (met ambitie om een meester-vroedvrouw te worden) .

En de vroedvrouw sprak : ‘Een natuurlijke geboorte is een geboorte zonder tussenkomsten – volledig op eigen kracht en hormonen’.  Dus : zonder 6 vaginale onderzoeken, zonder infuus, zonder Sonticinon of stimulatie, zonder invasieve monitoring, zonder epidurale, zonder vliezen breken, zonder bazaar zoals ventouse, forceps of snijden, met persreflexen en niet meeduwen langs buiten…

Daarom heeft de vroedvrouw volgende vakbekwaamheden:  op haar geduldige maar jeukende handen zitten, respectvol zijn, water aanwenden, wachten, zachte krachten laten werken, vertrouwen, empoweren, masseren, luisteren en beluisteren. Veel lui dus… maar niet slapen, wel waken.

Samenvattend en bijgevolg enigszins geleerd klonk het uit haar vroedvrouwenmond : ‘geen beschadiging van moeder of kind, autonomie ligt bij de ouders, geen interventies die niet wetenschappelijk gegrond zijn*, enkel tussenkomen indien in het voordeel van moeder en kind!’

Studente: “Dàt heb ik in heel mijn opleiding nog niet gezien.  Zijt gij wel een vroedvrouw?”

En de vroedvrouw stak een vermanende vinger op : ‘Ga maar weg als ge zo hoogmoedig moet doen, ga dan maar een master  halen, of vertegenwoordiger worden, en ga maar op een bureau mooie protocollen schrijven voor de verloskunde. Loop maar weg uit onze  corebusiness, als je ons beroep in vraag stelt’.

En de vroedvrouw repliceerde vervolgens :

Ten eerste: ‘Gij geringschattende student, gij hebt nog niet eens  in de ratrace van de huidige verloskunde moeten crossen  en verantwoordelijkheid mee moeten opnemen in de gemedicaliseerde arbeiden’.

Ten tweede: ‘Gij hebt gemakkelijk pejoratieve vragen te stellen, als ge niet gevangen zit tussen wat vrouwen weten en willen, wat dokters willen en wensen , wat vroedvrouwen willen, kunnen  en moeten doen.’

Ten derde : ‘Gij jonge vroedvrouw met ambitie en terechte kritiek, kom afgestudeerd en later met universitaire kennis en overtuigingskracht  observeren, redeneren, actie ondernemen en ga vervolgens communiceren in de teams, ga onderhandelen met politiekers en andere steunpilaren in de gezondheidszorg : maar loop niet honend weg.’

Ten vierde: ‘Ge zult wel zien waar we later gaan  uitkomen (of zullen blijven stagneren ), misschien nog altijd hetzelfde onvermogen hebben tot normale geboorten . Misschien binnen 20 jaar wel WiFi verloskamers en robotbediende sectiozalen, maar vrouwen nog steeds als kevers op de rug, met drips en computergestuurde epidurales,  of apps die de cervix verdoven via Bluetooth, met continue monitoring en observatiesatellieten in het vruchtwater, met gecautoriseerde episiotomies die dichtgelijmd worden, nog steeds met vrouwen te zwak om te persen dus extracties met manco-communicerende hoovers, met een depressie nadien en eeuwig spijt.

Ten vijfde: ‘Stel me dus enkel oplossingsgerichte vragen om natuurlijke geboorten normaal te houden en ten laatste : heb respect voor mensen die hun best doen en van goede wil zijn’ zei de vermoeide vroedvrouw.

*Er is geen evidentie dat vliezen breken de arbeid bevoordeligt.

*Je kan een parturiënte uit haar krachten zetten, door een ongevoelige opmerking zoals : ‘je avanceert  niet zo goed’ met gevolg dat de weeën inderdaad minderen, en dat er dus met Theobald gestimuleerd wordt. En vroedvrouwen weten nu onderhand wel dat kunstmatige weeën méér pijn doen dan natuurlijke contracties, bijgevolg fluks opgevolgd worden door pijnstilling, waardoor de weeën weer verminderen en er sterker geoptimaliseerd wordt, waardoor de baby in de problemen  geraakt en men  ingrijpt met kunstverlossingen.

* Het is niet zo dat bevallingen ‘voor-spoed-iger’ verlopen indien je de intieme delen van een vrouw kapot knipt (doe dat eens bij een man !). Zomaar routineus inknippen is geweld op weerloze vrouwen, en heeft niets met verloskunde te maken. Het is geweld. Net zoals iemand slaan met een hark, niets te maken heeft met tuinieren.

* Dus stop met de cascade van interventies door bijv. de verloskamer huiselijker te maken, warm, donker, rustig. Niemand die er niet moet zijn, moet er wegblijven. De vrouw mag beslissen wie er bij haar blijft: haar partner, moeder, vriendin. De vroedvrouw moet kunnen tijd maken, een bad kunnen aanbieden, massage geven, comfort geven, supportief zijn, en elke interventie zo lang mogelijk uitstellen en daardoor zullen kunstverlossingen, slechte baby’s en sectio-rates verminderen.  Vrouwen moeten ingelicht zijn over hun lichaam, hun gezondheid en hun beslissingen. Geïnformeerde keuze betekent : keuze op basis van wetenschappelijke research; niet zo maar wat freewheelen op internetsites, maar grote meta-analyses volgen zoals in  de Cochrane. Vroedvrouwen zijn belezen en kunnen de informatie delen met de zwangeren in de GVO-lessen, en samen met het team onderhandelen over de best mogelijke zorg. Vroedvrouwen kunnen ondersteuning bieden en werken met de vrouwen. (Prof Begley)

https://girlsglobe.org/2016/05/13/overmedicalization-of-childbirth-is-a-breach-of-womens-human-rights/)

 

Advertenties

Auteur:

Neske De Wijzervrouw is mijn schrijversnaam. Ik heb vele jaren columns geschreven voor het tijdschrift van de beroepsgroep van de Vlaamse vroedvrouwen : vroeger VLOV. Vroedvrouwkunde is een betekenis-vollere naam dan vroedkunde.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s