Geplaatst in Geen categorie

De hoe-vraag zal het begin zijn van de rest

spandoek

Morgen zit ik in het parlement met een spandoek : “vroedvrouwen moeten langer opgeleid worden met méér studiepunten”.

Minister Crevits zal  minister De Block aanstoten en attenderen met ‘Gow seg’, en minister Vandeurzen zal omhoogkijken met labrador-ogen… en Peumans zal laconiek murmelen : de vroedvrouwen zijn broeds.

En deze invloedrijken  gaan  naar me toe komen en vragen stellen :

Wat ? Tenminste 4 jaar, met meer stage. Meer verdieping, méér natuurlijkheid en counseling. Er zijn verdorie weinig universitaire opleidingen met zo’n opleidingsplan als vroedvrouwkunde en dit in slechts 3 jaren.

Waarom ? Omdat de opleiding explodeert van té veel, te snel en  dat weten jullie. Bijkomend : de maatschappij verandert voortdurend, en om redenen dat vroedvrouwen jonge mensen beter kunnen voorbereiden op kinderwens, zwangerschap, bevalling en de tijden van pril ouderschap. Daarom.

Omdat moeders en baby’s  snel thuis uit het ziekenhuis komen na de geboorte met lochia, nog kwakke navelstrengskes, stuwing en tranen. Daarom.

Omdat vele moeders in hun jonge gezinnen nog té erg alleen worden gelaten zonder gestructureerde opvolging. En omdat ze zoveel gevoelens van on-verwerktheid meetorsen na de bevalling. Daar moeten vroedvrouwen op kunnen inzoomen en het verschil maken: in keuze maken en opvolging.                             En dus moeten we tijd krijgen om dit te leren. Deskundig te leren. Zowel de fenomenen van natuur als de finesses van techniek, zowel de acceleratie van liefde als de onthechting bij scheiding, zowel wetenschappelijkheid als vroedvrouwentrucs.

Er kan NIETS verdwijnen uit de opleiding. Vroedvrouwkunde is een complexe leer.  En de verantwoordelijkheid is groot.

Goal: De beste verloskundige zorg, met groter moeder- en kindertjesgeluk, zowel in de moederhuizen als de thuishuizen. En goedkoper.

De Euro-tekens in de ogen van de ministers zullen oplichten en vonkjes geven.

De ministers zullen hun verstand laten werken voor het oudste en belangrijkste beroep in de wereld. Namelijk het beroep om vrouwen bij te staan in tijden van procreatie (en bij uitbreiding de gezinnen).

Daarom zal  het tij draaien van eb naar vloed met de ‘HOE-vraag’.

De hoe-vraag zal het begin zijn van de rest.

Kus voor onze ministers die zullen inzien dat poly-baar opgeleide vroedvrouwen aan de basis staan van betere gezondheidszorg en besparingen  van de uitgaven.

Na zovele jaren zagen in het parlement moet er absoluut  getimmerd worden aan een opleiding die voldoet aan de internationale definitie van de vroedvrouw.

Met een mini-sterwoord sluit ik af: ‘dat is evident’.

Neske de Wijzervrouw

Advertenties

Auteur:

Neske De Wijzervrouw is mijn schrijversnaam. Ik heb vele jaren columns geschreven voor het tijdschrift van de beroepsgroep van de Vlaamse vroedvrouwen : vroeger VLOV. Vroedvrouwkunde is een betekenis-vollere naam dan vroedkunde.

Een gedachte over “De hoe-vraag zal het begin zijn van de rest

  1. 4-4-2016 : Minister Crevits heeft deze column gelezen. Haar kabinetsmedewerker R.Misseeuw nam contact op : de politiekers van dit land zijn zich bewust van de spreidstand waarin vroedvrouwkunde zich heden bevindt. “De contacten tussen politiekers en de vroedvrouwen vallen niet op koude grond”. Dat laatste gaf me een warm gevoel.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s